Witamy

Siemka Wam Pasjonaci , Jedna Pasja Jedna Miłość !

Kiełkowanie

redisTUO

Liść i leżę
Administrator
Punkty
33
Własciwie mamy kilka sposobow kielkowania. Za najprostszy uwazam kielkowanie przy uzyciu tacy do wysiewu easy plug i ten sposob polecam poczatkujacym.

Easy plug
pol_pl_Eazy-Plug-24szt-Taca-do-klonow-sadzonek-wysiewu-nasion-1251_1.png

To proste!
-Wciskamy pestki do plugów na glebokosc 2-3mm
-Nasaczamy je odstaną wodą i odkladamy w cieple (20-25*C), ciemne i wilgotne miejsce. Najlepiej uzyc do tego propagatora. Mozna go kupic lub zrobic samemu. Kabel grzewczy i termostat wyjdzie nas grosze, do tego jakies pudelko i mamy wszystko czego trzeba. Gdy kielek wyjdzie z pluga dajemy go do ziemi.

Kielkowanie na recznikach papierowych

641541628_kiekowanie-nasion-marihuany.jpg.3d5b986a4bb47c7962f4acf28c3c2cb9.jpg

W tym sposobie musimy wykazac sie ostroznoscią z uwagi na mozliwosc nieumyslnego uszkodzenia kielka.
-Nasiona moczymy w odstanej wodzie przez 24h
-Na talerzyk kladziemy ręcznik papierowy ( niebarwiony i nie perfumowany!!!)
-Wymoczone pestki kladziemy na papier, przykrywamy kolejnym papierem, zalewamy odstana wodą, przechylamy talerz zeby pozbyc sie nadmiaru wody.
-Przykrywamy i odkladamy w miejsce o warunkach takich samych jak przy easy plugach.
-Wymieniamy powietrze dwa razy dziennie.

Po kilku dniach powinny pojawic sie kielki, jesli ich nie ma mozemy sprobowac precruszingu, tj. mozemy pomoc kielkom wydostac sie ze skorupki poprzez delikatne rozgryzienie skorupki ( delikatne!! gdy uslyszymy jej pekniecie to juz wystarczy). Jesli mamy juz kielki powiedzmy dwu centymetrowe to bardzo delikatnie zabieramy je z talerzyka ( uwaga! lubia wrosnąc sie w papier- ostroznie! ) i sadzimy je do ziemi kielkiem do dolu, skorupką do gory. Przysypujemy delikatnie ziemia, zwilzamy ją i czekamy. Poki kielki nie wyjda z ziemi nie wlaczaj swiatel. Jesli sadzisz OUT posadz lepiej najpierw do malych doniczek, podweguj i dopiero sadzonki wsadz w docelowe miejsca. Mozesz uzyc doniczek torfowych ktore sie rozkladaja- wsadzasz w ziemie cala doniczke.

Kiełkowanie bezposrednio w ziemi

575191357_kiekowanie-nasion-marihuany.jpg.920058d07912b29dad07992f2eda0081.jpg

Nie polecane z uwagi na niską skutecznosc. Namocz pestki 24h w odstanej wodzie, wloz w ziemie na glebokosc pol centymetra, zwilż, zachowaj warunki jak wyzej.

Krązki torfowe

wykie%C5%82kowane-nasiona-w-kostkach-torfowych-Jiffy.jpg

Stosowanie pęczniejących krążków torfowych jest bardzo proste:

-Na początku krążki torfowe należy nasączyć wodą.
-Gdy napęcznieją i osiągną swoje docelowe rozmiary możemy w nich umieścić nasiona.
-Oczekując na kiełkowanie, pojemnik z krążkami warto nakryć przezroczystą pokrywką, folią albo szkłem, aby zachować odpowiednią wilgotność.
-Pamiętajmy też o temperaturze odpowiedniej do kiełkowania wybranych roślin oraz regularnym nawadnianiu.
-Gdy siewki podrosną, można je przesadzić razem z krążkami, bez wyjmowania z podłoża.

LuxOG

888
Administrator
Member
Punkty
28
Miasto
Chicago , Illinois
Ja to wrzucam do wody , wypuszczaja lekko kła i do ziemi pod lampe , nigdy nie miałem problemow z takiem kiełkowaniem .

Besti

Administrator
Administrator
Punkty
33
Ja to wrzucam do wody , wypuszczaja lekko kła i do ziemi pod lampe , nigdy nie miałem problemow z takiem kiełkowaniem .
Nie zawsze idzie tak łatwo z kiełkowaniem. Myśle ze przeciętny Kowalski kupuje poprostu pestki za każdym razem gdy ma zacząć kolejny grow. Pestki są świeże wiec nie ma problemów. Co innego jak ktoś kolekcjonuje nasiona latami i do tego nie zawsze są przechowywane w sprzyjających warunkach. Wtedy już nie jest to takie hop siup 😉

LuxOG

888
Administrator
Member
Punkty
28
Miasto
Chicago , Illinois
Wiadomo , zdarzyło sie ze pestka nie wykielkowala w ogóle , albo obumarła w ziemi gdy miała kła i powinna isc dobrze jak reszta .
Jak pestki swieze to jest spoko ale jak stare i dobrze przechowywane to tez ida , tylko odpowiednie warunki przetrzymywania gwarantuja swiezosc i kiełkowalnosc pestek.

Besti

Administrator
Administrator
Punkty
33
Pestka pestce nie równa :). Geny tez maja znaczenie mam i świeże pestki co ciężko bez pre crushingu wykiełkować takie maja grube skorupy

LuxOG

888
Administrator
Member
Punkty
28
Miasto
Chicago , Illinois
Zgadza sie , skubane potrafia mieć skorupe nie to przebicia , pre crushing czasami nie działa : )

Ostatnia edycja:

Besti

Administrator
Administrator
Punkty
33
Nie no z jednego krzaka to takie anomalia się nie trafiają. Te małe to nie są jakieś niedojrzałe pestki tylko takie sativowe geny i zajebiscie szybko kiełkują. Tym dużym trzeba pomagać.
Herijuana tez robi takie mini pestki pomimo indyczych genów

LuxOG

888
Administrator
Member
Punkty
28
Miasto
Chicago , Illinois
Mam sporo różnych pestek małych i dużych nie ma reguły małe czy duże każde mogą nie wykiełkowac ale trzeba dac z siebie wszytsko i zapewnic im odpowiednie warunki , a powinny sie odwdzięczyć.

Jest dużo ciekawych sposobów kiełkowania każdy ma inne , jedni polecaja jedne inne odradzaja a drudzy odwrotnie :)

- woda 24h - ziemia + swiatło
- 48 h wacik - kieł wystający - ziemia
- odrazu ziemia
- wacik - ziemia

Do góry